Buchpräsentation von Birgit Sauer und Otto Penz: Governing Affects. Neoliberalism, Neo-Bureaucracies, and Service Work

Am 12. März 2020 präsentieren Birgit Sauer und Otto Penz im Rahmen von "Erlesenes Erforschen", einer Veranstaltungsreihe der Universitätsbibliothek Wien, ihre neue Monografie "Governing Affects. Neoliberalism, Neo-Bureaucracies and Service Work".

Wann: Donnerstag, 12. März 2020, 18:30 - 21:00 Uhr
Wo: Aula am Campus der Universität Wien, Spitalgasse 2-4, Hof 1, 1090 Wien

Neben den Autor_innen Otto Penz und Birgit Sauer stellen Emma Dowling (Institut für Soziologie der Universität Wien) und Sighard Neckel (FB Sozialwissenschaften, Universität Hamburg) ihre Thesen zur Transformation von Politik, Staatlichkeit und Emotionen vor. Im Anschluss an die Diskussionen findet noch ein kleiner Umtrunk statt.

Über das Buch

Governing Affects explores the neoliberal transformation of state governance in Europe towards affective forms of dominance exercised by customer-oriented neo-bureaucracies and public service providers.

By investigating the rise of affective labour in contemporary European service societies and the conversion of state administrations into business-like public services, the authors trace the transformative power of neoliberal political thought as it is put into practice. The book examines new affective modes of subjectivation and activation of public employees, as well as their embodiment of affective requirements, to successfully guide and advise citizens. Neoliberalism induces a double agency in neo-bureaucrats: entrepreneurialism is coupled with affective skills for the purpose of governing clients in their own best interests. These competences are unevenly distributed between the genders, as their affective dispositions differ historically. Drawing on the theoretical concepts of Foucault and Bourdieu, the book offers innovative insights into recent processes of state transformation, affective subjectivation, and changes in labour relations.

By combining theory building on governance with empirical research in key areas of state power, the book will be of interest to scholars and researchers in a broad range of disciplines, including political science, political sociology, and critical governance studies.

Leiterin DLE Bibliotheks- und Archivwesen

Otto Penz (Buchautor, Universität Wien)

Buchpräsentation

Birgit Sauer (Institut für Politikwissenschaft, Universität Wien)